Isdronningen Sonja Hennie

Sonja Henie var like glad i gull og glitter som skøyter og vintervær.

09/12/16

Sonja Henie blir fortsatt nevnt som en av Norges mest anerkjente kvinner. Undres hva verdensstjernen hadde blitt kalt i dag. InfluencerIt-girl? Under sin storhetstid ble Henie omtalt som hele Norges OL-håp, idol, isdronning og ”the white swan”. Hun var en av Hollywoods største yndlinger. Ikke bare kapret hun alle de store hovedrollene på lerretet. Hun endret også kunstløpsporten fra å være en fritidsaktivitet forbeholdt overklassen, til å bli en seriøs konkurranseidrett.

Konkurransemessig ble alt hun tok i til gull. Også sportsutøverens garderobe, som bestod av gull, perler og diamanter. Sonja Henie kom fra en rik familie i Oslo, noe som gjorde at hennes far, Wilhelm Henie, gjorde alt for å utviklet talentet han så hos sin datter. Han fikk Henie til å trene med de aller beste, og hun fikk alltid det beste sportsutstyret. Henie ble tatt ut av skolen i fjerde klasse for å kunne satse for fullt. Et klokt valg, for da Henie var 12 år vant hun sitt første Norgesmesterskap. Fra 1927 til 1936 vant hun hele tre olympiske gullmedaljer og hele seks europamesterskap. I tillegg vant hun ti strake verdensmesterskap. Med dette beviste hun for en hel verden at skøyter ikke bare var forbeholdt menn.

Ikke bare forandret hun synet på vintersporten – hun forandret også hvordan man kunne gå kledd på glattisen. Henies liberale syn på sportsklærne var noe ingen hadde sett før. Hun spant i korte skjørt, forfengelige hatter og feminine dressjakker. Isdronningen fra Norge inspirerte en hel verden ønsket å stå på skøyter, og gjorde samtidig sporten til noe feminint. Hele sportsverden fikk et skifte – takket være talentet til nordmannen.

Sonja Henie og familien bestemte seg raskt for å satse på den amerikanske drømmen. Ikke lenge etter hun hadde innkassert en stor samling pokaler og medaljer, turnerte Henie og familien rundt med hennes amerikanske manager. Hun danset både morgen og kveld, og holdt show for en hver som likte dans, sport, pene jenter og underholdning. Kort tid etter signerte hun en femårskontrakt med filmselskapet 20th Century Fox, og debuterte i filmen ”One in a Million” i 1936 – en film som gjorde stor suksess.

Takket være de store hovedrollene og inntektene fra showene sine, var hun på høyden av sin karriere en av Hollywoods best betalte kvinnelig filmstjerner. Rikdommen la hun ikke skjul på. Henie var kjent for å aldri si nei til en god fest, i alle fall ikke dersom det vanket champagne. Hun var også ofte å se i perler, diamanter, skinn og luksuriøse pelser. Skøyteprinsessen ble med tiden også et stilikon. Hennes luksuriøse livsstil reflekterte seg i måten hun kledde seg på. Selv om hun ofte var å se i varmt tøy, var hun glad i det eksklusive og dyre sceneantrekk – både på jobb, i hverdagen og til fest. Hennes far drev kåpe- og pelsforetning i Oslo i den tiden da Henie vokste opp. Kanskje det var her hun hadde hentet sin luksuriøse stilsans?

I 1956 giftet Henie seg for tredje gang. Denne gang med skipsreder Niels Onstad. Kunstinteressen ble en hobby for begge to, og med årene fikk de en stor samling, noe som resulterte i at paret åpnet sitt eget kunstsenter i 1968, Henie Onstad Kunstsenter. Året etter døde Henie av leukemi, 59 år gammel. I dag regnes hun fortsatt som en av Norges mest anerkjente kvinner – og hun hedres fortsatt for sitt talent og sin stå-på-vilje, både på isen, som kunstsamler og for sine roller på filmlerretet.

 

Tekst: Alexandra Sætran | Foto: Getty Images

  • Stikkord: isdronning, sonja henie, tilbakeblikk

Logg inn