Boblejakken

Fra campingtur til catwalk.

19/01/17

Nå trenger du ikke lenger å fryse av deg rompa for å se moteriktig ut. Boblejakken er tilbake. På catwalken trampet modeller med overdimensjonerte jakker av nylon og dun trukket bak skuldrene på en ny og elegant måte da de viste frem vinterens kolleksjoner. Vi har allerede lagt merke til en ny fauna beskyttet av sportslig mote mot kaldværet i gatebildet. Boblejakken har kommet for å bli. Historien om boblejakken starter langt unna catwalken – den starter med en fisketur.

Da den amerikanske gründeren Eddie Bauer holdt på å fryse ihjel under en fisketur i Alaska på starten av 1930-tallet, kom ideen om en jakke som var tilsvarende varm som en sovepose. I en tid der man normalt pakket seg inn i ull og skinn for å holde på varmen, byttet han ut saueskinnet med nylon fylt med gåsedun. Ordet spredte seg kjapt og i 1936 fikk Bauer i oppgave å lage dunjakker til pilotene i det amerikanske militæret – jakken fikk derav navnet Skyliner.

Kort tid etter at jakken ble funnet opp fikk motescenen øynene opp for det praktiske plagget da Charles James, kjent som «USA sin første skredder», designet en pyntet variant av boblejakken på slutten av 1930-tallet. Men det var først 40 år senere at den skulle settes på motekartet for alvor. Nok en gang var det en tur ute i naturen som var inspirasjonen. Den New York-baserte designeren Norma Kamali var på campingtur i villmarken og måtte stå opp midt på natten da naturen kalte. Hun tredde på seg soveposen, og fant fort ut at hun burde klippe hull til armene. Dette var begynnelsen på et plagg som senere ble brukt til hverdags av kvinner verden over.

Det virkelig store omfavnelsen av det innovative plagget kom på 80-tallet. Tiåret var fullt av den boblete jakken i neonfarger matchet med Levis 501 jeans og stort, kreppa hår. På 90-tallet fikk boblejakken fotfeste også i musikkhistorien da rappere, spesielt de som holdt til i New York, tydde til boblejakken – Notorious B.I.G. dedikerte til og med noen vers til den norske boblejakken fra Helly Hansen i 1993. Senere var gruppen Mobb Deep offisielt sponset av dunjakkene fra Norge under lanseringen av albumet «Hell On Earth». Boblejakken er fortsatt et av yndlingsplaggene til mange rappere – Drake sin rød boblejakke i musikkvideoen til Hotline Bling skapte igjen hype rundt det franske merket Moncler.

Flere designere har gjennom årene gjentolket teknologien introdusert av Bauer som har gjort det til en viktig del av motehistorien. For eksempel skapte Martin Margiela en dunjakke fra 1999 som var tydelig inspirert av Kamali sitt design. Jakken hadde avtakbare ermer slik at den faktisk kunne bli brukt som en dyne. Dagens designere og motehus har også tatt boblejakken inn i varmen igjen. Blant andre Raf Simons, Acne Studios, Stella McCartney og Balenciaga har vist sine tolkninger i mange forskjellige silhuetter og stiler de siste sesongene. Og det virker ikke som den komme til å forsvinne med det første – under de pågående herremoteukene ser man allerede bevis på at den praktiske og varme jakken hvert fall vil være i motebildet nok en vinter.

 

Tekst: Ingeborg Aspeli | Foto: Getty Images / Faksimile

  • Stikkord: boblejakke, mote, tilbakeblikk

Logg inn