Vi feirer ti år siden reåpningen av Paleet!

For ti år siden gjennomgikk Paleet en omfattende renovering som forvandlet det til en av Oslos mest eksklusive shoppingdestinasjoner. Nå, et tiår senere, er det all grunn til å feire! Med en moderne oppgradering som respekterte bygningens historiske sjarm, har Paleet blitt et ikonisk landemerke på Karl Johans gate – et sted hvor historie møter luksus i en unik handleopplevelse.

29/08/24

– Det er utrolig gøy at vi i år kan feire jubileum av reåpningen av Paleet. Arkitektene gjorde virkelig en fantastisk jobb, og vi kunne ikke vært mer stolte av designet, som til den dag i dag imponerer oss, forteller Nina Buzzi, leder for Paleet.

Fra å ha huset prominente beboere og kunstnerrestauranter, har Paleet transformert seg til en moderne shoppingdestinasjon som kombinerer historisk sjarm med eksklusivitet. Oppdag historien bak bygningene, navnets opprinnelse, og den skjulte perlen Adam og Eva som gir dette stedet en helt spesiell atmosfære.

Fra palé til Paleet: Historien til Paleet på Karl Johans gate

Visste du at navnet «Paleet» stammer fra det norske og litt ukjente ordet «palé»? Det refererer vanligvis til en stor og elegant bygning, ofte et palass eller en herregård. Navnet symboliserer bygningens ærverdige historie og dens plass som en prominent struktur på Karl Johans gate.

Bygningen som nå huser Paleet, var opprinnelig den svært flotte residensen til Thorvald Meyer, en kjent norsk forretningsmann, som spilte en viktig rolle i Oslos utvikling på 1800-tallet. På midten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet ble mange bygninger langs Karl Johans gate brukt som private boliger og forretningslokaler. Denne gaten utviklet seg til å bli en av de mest prominente handlegatene i Oslo, og bygningene langs den reflekterte byens vekst og kommersialisering.

I dag er Paleet et moderne kjøpesenter, og det har det vært siden 1990. Valg av navn reflekterer Paleets ambisjon om å tilby en luksuriøs og sofistikert shoppingopplevelse. I år feirer vi jubileum for Paleet slik vi kjenner det i dag, etter en omfattende renovering i 2014.

Kjøpesenter i ny drakt

På 1980-tallet begynte planleggingen for å omdanne bygningen til et moderne kjøpesenter. Målet var å skape en eksklusiv shoppingdestinasjon midt i Oslo sentrum. Paleet åpnet offisielt sine dører i 1990 og representerte en ny æra for bygningen. Med en kombinasjon av historisk arkitektur og moderne design, har Paleet klart å bevare sin historiske sjarm samtidig som det tilbyr moderne fasiliteter.

Paleet har gjennomgått flere renoveringer siden åpningen. Den mest betydningsfulle renoveringen fant sted i 2013-2014, da senteret ble totalrenovert for å møte moderne standarder. Samtidig pågikk prosessen med å utvikle ny merkevareplattform og utvikling av ny visuell identitet. For dette arbeidet mottok Paleet flere designpriser.

Den visuelle identiteten mottok den ettertraktede designutmerkelsen «Merket for god design» på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

«Den hever og bygger Paleets identitet. Der mye eksklusiv kommunikasjon kan være kald og endimensjonal, fremstår Paleet med varm og levende personlighet. Tosidigheten – det rebelske mot det elegante – gjør at merkevaren oppleves menneskelig», uttalte juryen i 2014.

Paleet ble også kåret til Red-dot Award Winner i 2015. Red-dot omtaler identiteten som en elegant kombinasjon av skjønnhet og absurditet.

«Den skapte merkevareidentiteten kombinerer eleganse med en opprørsk strek så vel som en viss absurditet med skjønnhet, og søker med denne dualiteten å kommunisere en levende og varm, menneskelig personlighet. Logoen er ikke bare en signatur, men et aktivt, allsidig element. Designet er inspirert av motemagasintitler, som ofte er modifisert for å svare på en årlig motesyklus som krever variasjon», uttalte Red-Dot i 2015.

Og i år feirer vi ti år siden renoveringen, med et design som fremdeles oppleves både tidløst og moderne, aktuelt, samt med historiske referanser.

Denne oppgraderingen inkluderte en fornyelse av interiøret og utvidelse av butikk- og restauranttilbudet, noe som har bidratt til å opprettholde Paleets popularitet og relevans.

Betydning i dag

I dag er Paleet et kulturelt og kommersielt knutepunkt i Oslo, kjent for sine eksklusive butikker og restauranter. Det tiltrekker seg både lokale innbyggere og turister, og spiller en viktig rolle i byens dynamiske liv. Paleets evne til å kombinere historisk arv med moderne bekvemmeligheter gjør det til et unikt og verdsatt landemerke i hjertet av Oslo.

Paleets skjulte skatt huser også et stykke historie

Blant Paleets mange attraksjoner finner vi frisørsalongen Adam og Eva, salongen og lokalet som må oppleves. Adam og Eva kombinerer moderne frisørtjenester med historisk atmosfære. Lokalet har en rik historie; fra 1886 til 2006 huset det den ærverdige kunstnerrestauranten Blom. Interiøret fra 1930-tallet var dekorert med våpenskjold fra alle som hadde mottatt æreordenen fra kunstnerforeningen. I dag er fontenen salongens midtpunkt, et minne om en svunnen tid. Før bygget ble reist rundt 1841 ble nemlig dette stedet brukt som stall og drikkestasjon for hester som trengte et stopp langs Karl Johans gate.

Adam og Eva har klart å bevare denne unike historien, som sitter i veggene, samtidig som de tilbyr topp moderne frisørtjenester, noe som gjør det til et spesielt sted for sine kunder.

  • Stikkord: paleet

Logg inn