Visste du at den orginale pizzaen kommer fra Napoli? Angivelig skal den aller første pizzaen ha blitt tilvirket på den gamle restauranten Antica Pizzeria Port’Alba i Napoli så langt tilbake som 1738. Siden den tid har vi sett en rekke avarter: Tykke hvetebunner, salater på toppen, béarnaise, rømme – eller en feite amerikanske varianten med pommes frittes på toppen. Men hvordan lages egentlig den orginale pizzaen?
Tomatene må være fra San Marzano i regionen Campana. Olje er ikke tillatt. Melet må være av den ekstra finmalte typen «tipo 0» eller «tipo 00». Deigen må formes med hendene etter heving – uten bruk av kjevle. Pizzaen skal stekes i 60-90 sekunder, helst på 485 grader Celsius, i en vedfyrt stenovn. Reglene er mange og rigide. I 1984 ble foreningen «Associazione Vera Pizza Napoletana» etablert. Den bestod av et definert sett med regler som beskriver de helt korrekte håndverkstradisjonene. En såkalt «master pizzaioli» vil nok allikevel legge til enda flere krav.