Materialvalg – Sertifisering, merking og transparens.
De fleste merkevarer inkluderer informasjon om bærekraft på sine nettsider, og transparens i forhold til materialer og produksjon er for mange forbrukere et krav. Et tips for å navigere etter dine verdier, er å holde utkikk etter sertifiseringer av materialvalg.
Den norske merkevaren Envelope1976 hos Høyer legger stor vekt på å bygge tette samarbeid med nøye utvalgte leverandører, som deler deres egne verdier. Merkevaren bruker i tillegg materialer som er sertifisert av anerkjente organer som Global Recycled, Global Organic Textile Standard (GOTS) og OEKO-TEX Standard.
Disse sertifiseringene, utført av tredjeparts-organisasjoner, viser deres forpliktelse til å bruke materialer som oppfyller bærekrafts- og sikkerhetsstandarder, og dermed bidrar til en mer miljøvennlig og ansvarlig moteindustri.
Også danske Skall Studio hos Kiman Woman ligger langt fremme når det kommer til å finne bærekraftige løsninger uten å gå på bekostning av design. De jobber med de beste råmaterialene som dansk ull, RWS-sertifisert ull, økologisk bomull, lin fra regenerativt landbruk i Europa og resirkulert bomull, ull og kashmir. Og viser imponerende tiltak i alle deler av produksjonen, inkludert reparasjoner for at plaggene skal ha lengst mulig levetid.
En annen merkevare som utpeker seg, er selvfølgelig Oleana – kjent for sine fargerike kolleksjoner og strikk. Her er produksjonen lagt til Ytre Arna, rett utenfor Bergen. Oleana legger i tillegg til rette for å lage plagg på bestilling, og har anledning til å produsere opp ett og ett plagg til kunder som ønsker spesifikke modeller – for å unngå overproduksjon.
– Vi kan, og gjør stadig vekk, produksjon av ett plagg i en størrelse alene, hvis en kunde ønsker seg denne, forteller Marte, butikksjef for Oleana. Merkevaren er i tillegg svært nøye med kurering av materialer. De bruker 100 prosent norsk lammeull, der plaggene også er 100 prosent norskproduserte med norsk opprinnelse. Ellers består plaggene deres av 100 prosent alpakka fra Peru, 100 prosent merinoull fra New Zealand, og kombinasjonen merinoull og silke fra India og Kina.
Både merinoullen og alpakkaen er RWS-sertifisert (Responsible Wool Standard, red.) og den norske lammeullen er lokal og kommer fra dyr som lever under gode forhold i Norge, forteller Marte, og legger til at kvaliteten på fibrene er høy.
– Hvert plagg skal vare lenge, og holde både fasong og farge over tid, sier Marte om visjonen bak den norske merkevaren.