Bomberjakken

Bomberjakken har vært innom de fleste destinasjoner og tidsepoker gjennom tidene. Nå er den landet på catwalken.

22/11/16

Hva har Top Gun, motesfæren og Kanye West til felles? Jo, bomberen. Hvert år kårer Google ”Årets Trend” ut i fra hva folk søker hyppigst på nettet. I år er vinneren bomberjakken – ikke veldig overraskende. I USA har Kanye West bidratt til å få opp søkertallene, mens i Storbritannia er det David Beckham som får folk til å strebe etter den sporty stilen. Uansett hvilken kjendis man holder en knapp på, er jakken kommet for å bli, og er uten tvil vinterens IT-plagg.

Bomberjakken, flight jacket, B-15 eller MA-1 – kjært barn har mange navn. Bomberjakken, som den kalles her hjemme, kommer i dag med utallige detaljer, farger og materialer, mens jakkens form ser ut som den gjorde da den ble lansert i 1940. Den gang var den forbeholdt arbeidstiden til pilotene, og var derfor kun å se flere hundre meter over bakken. Jakken var laget av nylon, som på den tiden var det mest revolusjonerende materialet. Med dette unngikk pilotene å bli våte og kalde i luften. Den originale jakken hadde også en lomme med plass til både pass og penn på høyre arm, av den enkle grunnen at jakken skulle fungere på jobb. Nå hviler det i beste fall en trendy mobiltelefon i de samme lommene.

Det var ikke før rundt 1950 at ytterplagget ble tilgjengelig for de sivile. Selv om jakken var som en slags uniform for det amerikanske forsvaret, ble den etterhvert spredt til flere fans som også ønsket å se ut som de tøffe gutta. Jakken var god og varm, og veide nesten ingen ting, noe som gjorde at man kunne bruke den året rundt. Derfor ble den også adoptert av såkalte skinheads i Storbritannia rundt 60-tallet. Jakken blendet godt inn i deres ikoniske stilform. Plagget fikk en slags rebelsk forvandlig, og ble stylet med t-skjorter og Dr. Martens.

I USA fikk den kjente Harrington-jakken som Ivy League-studentene forgudet en konkurrent. Formen til MA-1 var hakket røffere enn Harrington. Plutselig var det ikke like populært å se dandy ut lengre, og jakken fikk sitt innpass til den preppy verden. Den passet nemlig like godt til chinos og loafers, som til boots og dongeri.

Jakkens ansikt utad har lenge tilhørt Steve McQueen, som spilte i filmen ”The Hunter” fra 1980. Han spredte bruken av bomberjakken via filmverdenen, noe som også resulterte i at det var akkurat dette ytterplagget Tom Cruise ble stylet med i ”Top Gun” seks år senere. I ettertid har jakken dukket opp i filmer som ”This Is England” og ”American History X”. For ikke å snakke om den glinsende rosa bomberjakken til Ryan Gosling i filmen ”Drive”.  Jakken er blitt nevnt som et av plaggene som har preget moten i filmverdenen hyppigst oppgjennom årene, enten om det har vært å se på en skinhead, en bad boy eller på helten James Bond.

Tidlig på 90-tallet adopterte rapperne jakken, og plutselig ble plagget et slags musikalsk fenomen. Det var sjelden man så gruppen Naughty by Nature uten jakken, gjerne toppet med en lue på hodet for å poengtere stilarten. Senere har også Kanye West gjort jakken til et trendplagg innad i både musikk- og moteverdenen. Det var hitten hans ”Black Skinhead” under turneen til West som kastet glans over jakken. Året var 2013, og siden den gang har jakken vært en evig trend.

Bomberjakken har ingen plan om å marsjere ut av motebildet denne sesongen heller. En av de største trendene som ble vist på moteukene tidligere i år, var den ikoniske flight-jakken. Hos damene lot både Philip Lim, Altuzarra, Rag&Bone og Balenciaga seg inspirere av både MA-1 og pilotene tilbake fra 1940. Hos herrene stylet Givenchy bomberjakken over dressen, Louis Vuitton gikk for den mer behagelige versjonen – og designet en slags genser med bomberform.. Bombere med logopreg, sneakers og joggebukser var også å se på catwalken under Armanis visning. I dag er modellen kopiert til de aller fleste kjedebutikkene.

 

Tekst: Alexandra Sætran | Foto: Getty Images

  • Stikkord: bomberjakken, mote, paleet, tilbakeblikk

Logg inn