Et lag av coolness

Mafiabosser, kunstnere, poeter og herreprostituerte. Frakken har alltid levd et liv på skyggesiden.

10/11/16

Idag døde mor. Eller kanskje var det i går, det er jeg ikke riktig sikker på. Slik starter «Den Fremmede» (1942) av Albert Camus. Dette er en av de mest kjente setningene i litteraturhistorien. Skrevet ned av poeten og filosofen som senere skulle bli kjent som en pin-up figur for filosofi. Bildet av Camus med en sigarett i munnviken og en ullfrakk brettet opp har inspirert mange unge forfatterspirer. Ullfrakken har alltid hatt en viss coolness over seg.

Alt annet enn coolness: Historien skal ha det til at den første frakken ble laget til den britiske politikeren og brevskriveren Philip Stanhope på 1800-tallet, bedre kjent som ”the 4th Earl of Chesterfield”. På denne tiden var normen en tettsydd ytterjakke som herrene skulle bruke både ute og innendørs, og ingen riktig gentleman ville finne på å henge den fra seg. Chesterfield jakken skal være den første frakken som var laget spesifikt til å bruke over dressjakken.

Det var ikke bare blant politikere og i den sosiale eliten at frakken så dagens lys. Mange modeller stammer fra mer røffe omgivelser og ble først brukt av sjømenn og soldater. Eksempler på dette er den dobbeltspente pea coaten og duffeljakken. Sistnevnte kommer opprinnelig fra Belgia, men ble introdusert for den britiske marinen i 1880. I dag spiller frakken en viktig rolle i herremoten, og mange menn bruker den for å utstråle profesjonalitet innenfor sitt eget yrke. På samme måte som skinnjakken alltid kommer til å tilhøre James Dean og Danny Zuko, har også ulljakken flere kjente ambassadører som har bidratt til å ikonisere plagget.

1930-tallets antihelt og mafiaboss Al Capone har for mange vært en stor inspirasjon med sine store frakker, italienske dresser og hatter. Filmen ”The Untouchables” fikk en stor suksess da den kom ut i 1987, hvor Capone blir portretter av den kjente skuespilleren Robert De Niro. Grunnet de blodige skuddutvekslingene i filmen skal skuespillerne ha hatt opptil tolv like jakker som kunne skiftes ut i hver enkelt skyte-scene.

Filmen The American Gigolo har blant annet spilt en viktig rolle for den mer avslappede dandy stilen. Her spiller Richard Gere en yngre luksusprostituert, med det mange vil se på som drømmegarderoben. Avbildet i en tynn beige ullfrakk med tilhørende belte, smeltet Gere mange pikehjertet og vant guttenes respekt da filmen kom ut i 1980. Det var på denne tiden at  den italienske designeren Giorgio Armani først ble introdusert for det amerikanske markedet, og sponsingen av filmen har vært avgjørende for Armanis store suksess.

Å kjøpe en ullfrakk er en investering, og det er viktig å se etter plagg i gode kvaliteter. Modell og materialvalg kommer an på bruk og personlige preferanser, men det er lurt å velge en frakk som inneholder en stor prosentdel naturlige ullstoffer. Tykk saueull vil holde kulden ute på ekstra kalde vinterdager, mens mange menn foretrekker en tynnere merino og kashmirfrakk til dressbruk. Polyesterblandinger er som regel en god del billigere, men ville ikke være verdt kjøpet når det først blir minusgrader. Gode klassiskere går aldri av moten og når du først finner en favoritt vil den kunne vare i mange sesonger fremover.

 

Tekst: Fredrik Austad | Foto: Getty Images

  • Stikkord: herremote, tilbakeblikk

Logg inn