OsloStil: Asbjørn Dagestad

Har du sett denne mannen spasere lystig i området rundt St. Hanshaugen og Bislett? Han går under kallenavnet "Skomaker" Dagestad og har en unik sans for lærkvaliteter.

04/11/16

Asbjørn Dagestad har jobbet med sko siden han var 21 år gammel. Hos Skomaker Dagestad ligger fokuset på kunden like mye som på de eksklusive produktene, og han har gjennom årene opparbeidet seg en trofast kundekrets. Mesteparten av tiden tilbringer han nede på verkstedet, men det hender han av og til tar på seg pentøyet i helgene for å ønske gjester velkommen.

«Det har ofte forundret meg at så mange mennesker ønsker å bruke klær som flest mulig andre har. »
— Asbjørn Dagestad

Jeg vil beskrive stilen min som grov, og med det mener jeg at jeg liker plagg som tåler å bli brukt. Når det kommer til sko og klær trenger jeg noe som jeg kan få flekker på, og som holder seg gjennom en lang dag. Jeg er en arbeidskar, og det blir ofte til at jeg tilbringer mye tid på verkstedet. I garderoben min har jeg selvfølgelig også penklær, men disse blir helst brukt om jeg skal stå i butikken på en lørdag.

Jeg ønsker ikke å signalisere noe spesielt med stilen min, men man kan si at jeg er litt forfengelig, og at jeg liker å gå med ting som er litt annerledes. Det har ofte forundret meg at så mange mennesker ønsker å bruke klær som flest mulig andre har.

Jeg blir inspirert av det som får meg i godt humør. Når det gjelder mote så liker jeg det kalde skandinaviske designet, men synes det også er veldig gøy med litt farger. Hvis klærne blir for rene og mørke blir ofte personen som bærer dem litt kald. Jeg liker godt mennesker som poserer, og ikke er redd for å eksperimentere med farger og volumer.

Jeg har ingen spesielle stilforbilder, men lar meg nok påvirke mer av ting og mennesker jeg ser i reklamer, enn det jeg liker å innrømme. Det er absolutt mange kjente personligheter som går fint kledd, men det er ingen bestemte navn som jeg følger.

«Jeg lar meg inspirere av alle de unge norske designerne. Jeg tenker spesielt på Elisabeth Stray Pedersen og brødrene på F5 Concept Store. »
— Asbjørn Dagestad

Hvis jeg skulle velge en annen epoke å leve i ville jeg valgt 50-og 60 tallet. Jeg var ganske ung på denne tiden, men synes faren og bestefaren min var svært stilige. De gikk som oftest i frakk, hatt, pipe og bukser med legg. Det er også mye hardt arbeid forbundet med disse årene med tanke på fattigdom, oppbygning av landet og fokus på å samle familien etter krigen. Jeg vet ikke om jeg ønsker meg tilbake annet enn for klærne og elegansen de hadde.

Ett av mine favorittplagg må være genseren jeg har på meg i dag. Det er en tung ullgenser som jeg kjøpte i Paris i 2008 hos Margiela. Jeg var først på Jil Sander og prøvde en fluffy ullgenser, men med mitt bruk ville den blitt ødelagt ganske raskt.

Det siste jeg kjøpte var en blå flanellskjorte med gule prikker. Jeg var på en «Fashion Night» i Portugal for noen uker siden, og tok den på meg med en gang i butikken.

Det er mye jeg angrer på at jeg ikke kjøpte. Da jeg startet et skomakerverksted i Skovveien i 1987, dro vi ned til en butikk i Karl Johans gate for å handle antrekk til åpningen. Jeg kjøpte et par stramme bukser, de var nesten som ridebukser bare med bred legg. Disse har jeg brukt til det ikke var noe igjen av dem, og jeg angrer veldig på at jeg ikke kjøpte flere par.

Jeg får ofte sterk glede og livslyst av kreative kulturelle opplevelser, og føler dette er noe jeg burde være flinkere til å få med meg. Jeg lar meg inspirere av alle de unge norske designerne. Jeg tenker spesielt på Elisabeth Stray Pedersen og brødrene på F5 Concept Store. De tør virkelig å satse, og det er inspirerende å se!

Jeg føler meg mest hjemme i nærområdet mitt, og synes det er utrolig hvor vanemenneske man kan bli. Jeg har hatt butikken min her i Josefines gate siden 1989, og flyttet selv til Alexander Kiellandsplass for femten år siden. Jeg føler meg veldig hjemme i min egen butikk, på verkstedet og hele aksen med Bislett, St. Hanshaugen og Alexander Kiellandsplass. Jeg er som oftest i Oslo, og prøver å bruke de tilbudene som byen gir.

år det kommer til musikk så bruker jeg som oftest øreklokker med radio på jobb. Jeg er veldig glad i funk, soul og jazz. Ellers vil jeg nevne Røyksopp og Sivert Høyem, og da jeg så Prince opptre live. Det er den beste konserten jeg har vært på i hele mitt liv.

Hadde jeg hatt en ekstra time i døgnet hadde jeg brukt den på å mosjonere eller å lage god mat til venner. Jeg var veldig glad i å lage mat som ungdom, men de siste tjuefem årene har jeg ikke vært så flink på kjøkkenet. Noe av det beste jeg vet er å sitte rundt et bord med god mat og drikke i selskap med gode venner.

Av: Fredrik Austad

  • Stikkord: han, oslo, oslostil, paleet, sko, skomaker dagestad, stil

Logg inn