Paleet love songs – de ti beste kjærlighetssangene

Ingenting snakker like mye rett fra hjertet som en vakker kjærlighetssang.

02/02/17

En alkoholisert playboy-milliardær, berettelser fra et tungt barmiljø, eller en kjærlighetserklæring fra far til datter. Protagonisten i kjærlighetens fortellinger er en fargerik figur med mange personligheter. Ingenting snakker like direkte fra hjerte- til hjerte som en vakker kjærlighetssang. Derfor har vi har laget en liste over de ti viktigste kjærlighetssangene i musikkhistorien.

1. Cristopher Cross – Arthur’s Theme

I 1981 skrev Christopher Cross, sammen med blant andre Burt Bacharach, hovedtemaet til spillefilmen Arthur. En film som i all hovedsak omhandlet den alkoholiserte milliardær-playboyen Arthur, hvis største frykt var å miste lommepenger fra sine foreldre. I det dekadente fallet på vei nedover samfunnsstigen forelsker han seg i en prostituert, og med ett ble kjærlighetstemaet etablert. Låta ble godt mottatt også utenfor kinosalene og havnet blant annet på førsteplass på VG-lista i Norge. Arthur’s Theme vant også Oscar for «beste originale sang» i 1981 og kronet suksessen med førsteplass på U.S. Billboard Hot 100 samme år. Teksten omhandler uoppnåelig kjærlighet, noe som gjenspeiles i de moll-tunge versene.

2. The Platters – Only You

En kjærlighetssang som hører med på enhver topp 10-liste. Only You kom ut i 1955 og ble en umiddelbar slager i USA. Ringo Starr fikk en stor hit med den, og låta ble covret av en rekke andre i årene som fulgte. Men, det vil for alltid være orginalkuttet som varmer hjerterota mest, mener vi.

3. Billy Joel – Lullabye (Good night, my angel)

Dette er en sang som handler om en fars kjærlighet til sin datter. Joel var i ferd med å skilles fra Christie Brinkley da hans datter Alexa på 7 år en kveld spurte «Hva skjer med oss når vi dør?» Han skrev da en rørende vakker tekst, til en sang som opprinnelig var tenkt som kun en instrumental låt. Sangen ble utgitt første gang i 1993, på albumet River of Dreams. Fun Fact: Albumdesignet er gjort av Christie Brinkley.

4. Minnie Riperton – Lovin’ You

I 1975 slapp Epic Records Minnie Rippertons til da største hitsingel. Lovin’ You nådde toppen av US Billboard Hot 100 i 1975, og ble også godt mottatt i resten av verden. Fun Fact: Låta er produsert av legenden Steve Wonder.

5. Tom Waits – I hope that I don’t fall in love

Når det kommer til hjertesmerte er Tom Waits en av de fremste formidlerne gjennom tidene. Som 24 åring skrev han «I hope that I don’t fall in love» til det kritikerroste albumet Closing Time. En angrende alkoholiker portretteres i et mørkt barmiljø. Siste sjans for bestilling.

6. Joy Division – Love Will Tear Us Apart

Kjærlighet er ikke alltid en dans på roser. I teksten til Love Will Tear Us Apart beskriver Ian Curtis sine egne ekteskapsproblemer. Den hjerteskjærende teksten oppleves enda sterkere etter at Curtis begikk selvmord bare noen måneder før låta kom ut. Sad Fact: På gravsteinen til Curtis står det Love Will Tear Us Apart.

7. Sade – Sweetest Taboo

Bandet med den fantastiske Sade Adu i front, fikk en stor hit med The Sweetest Taboo i 1985. En leken kjærlighetslåt, perfekt for svale sommerkvelder på takterrassen.

8. Moody Blues – Nights in White Satin

Moody Blues har laget mye forskjellig musikk opp igjennom tidene. Men med Nights in White Satin viste gruppa at de kunne skrive vakre kjærlighetsmelodier på høyde med The Beatles og The Beach Boys. Kjærlighetslengselen formidles perfekt av Justin Haywards sarte og vakre stemmen. Fun fact: London Festival Orchestra står for orkesterdelen i sangen.

9. The Brian Jonestown Massacre – Love

Det psykedeliske rockebandet The Brian Jonestown Massacre er nok ikke mest kjent for vakre kjærlighetssanger, men «Love» er en uslipt diamant av en kjærlighetsballade som vi mener alle bør høre

10. The Beatles – Something

George Harrison sa først at han skrev sangen som en hyllest til sin daværende kone, Pattie Boyd. I senere tid har det kommet frem at han egentlig hadde artisten Ray Charles i tankene da «Something» ble skapt. Kjærlighet manifesterer seg på de underligste måter.

Vi har samlet alle disse, pluss noen til, på spillelisten «LOVE by Paleet» på Spotify. Er det noen låter du savner på listen?  Del det med oss!

 

 

  • Stikkord: kjærlighetssang, love songs, musikk, musikktips, oslo, paleet

Logg inn