Stilprat med Hege Badendyck

Hun er et internasjonalt stilikon, men anser ikke seg selv som et forbilde. Hun er bevisst sin egen påvirkningskraft, men utnytter den ikke. Hege Badendyck har et ambivalent forhold til bransjen hun er en del av, men lei — det blir hun aldri.

07/11/18

Hege Badendyck er et kjent fjes for de fleste innen norsk mote. Hun har vært en del av bransjen siden hun var 15 år. Hennes liv i mote­bobla startet i butikk, så klesagentur, for deretter å virkelig sette sine spor i motepressen med en fartstid som strekker seg over de siste 12 årene. Nå er hun 38. Et internasjonalt stilikon og gründer bak nettmagasinet The Cool Girl.

— Jeg synes det er utelukkende positivt å drive for meg selv. Jeg har kanskje mer økonomisk sans enn mange skulle tro, og da går det fint å leve som frilanser.

Sesongens trendtips
Den nette blondinen åpner kofferten med styling. Hun tar plaggene systematisk ut, bruker hele rommet når hun henger det opp, antrekk for antrekk. Om hun har planlagt dem nøye eller setter dem sammen akkurat nå er litt vanskelig å si, men at det faller henne naturlig å visualisere er det ingen tvil om. Hun stopper opp, vrenger av seg sin egen blazer og pakker seg inn i en skulpturell, kort jakke fra Totême.

— Se på den her da. Den er helt rå!

Hun slenger en kåpe over jakken, og topper antrekket med et par solbriller og en dus, gul veske.

— Denne sesongen kan du nesten ikke ha nok lag på lag. Selv jakke på jakke er en ting denne vinteren, samtidig som jordtonene fremdeles er en stor favoritt. Jeg liker at sølv har kommet til­bake i trendbildet ­ det gjør festlighetene ekstra freshe denne sesongen.

Hvilke plagg mener du alle kvinner bør ha i garderoben?
— Den perfekte jeansen. Den varierer riktig­ nok med trendbildet, og akkurat nå vil jeg si den er halvhøy på livet, nokså rett, uten stretch og i en mellomblå farge. En skulpturell eller oversized blazer er også et must. Den passer til det meste, gir antrekket ditt karakter, og litt ekstra «power».

Hege snakker på inn­ og utpust. Pauser kun ved inntak av kaffe eller frukt som på ustoppelig vis ser ut som å danne en hel kurv i tøynettet hennes. Det er viktig å holde blodsukkeret og energien oppe, mener Hege.

Har du alltid hatt stil?
— Bra stil kan jeg ikke påstå at jeg alltid har hatt, men jeg har bestandig vært opptatt av mote og trender. Ser jeg tilbake har jeg hatt rimelig mange merkelige stilperioder, men jeg prøver å fortelle meg selv at det var sjukt kult den gangen.

Hun ler. Snirkler seg inn i et hvitt lakkskjørt og lurer på om det finnes speil her. Svarene hennes kommer like raskt som frukten fra tøynettet forsvinner. Hege er profesjonell uten å bli kald. Engasjementet hennes tar igjen for det som eventuelt kunne oppfattes som et behov for kontroll.

— Altså, jeg beklager hvis jeg blander meg veldig mye inn. Kall det gjerne en yrkesskade, jeg blir bare så himla ivrig og ser muligheter for fine motiver og locations overalt.

Oppmerksomhetsmagnet
Vi trasker rundt på Frogner sammen med Hege. Hun er en magnet for oppmerksomhet, men det ser ikke ut til å påvirke henne i noen som helst grad. Hun leter etter perfekt lys og mener nettopp det er helt avgjørende for å få rett «følelse» i bildene.

— Det er jo en del av jobben min nå også. I tillegg til å drive The Cool Girl gjør jeg konsulentoppdrag, styler, skriver, og holder i produksjoner som Art Director.

Å stå midt i sentrum av den norske mote­bransjen har hun alltid hatt et ambivalent for­hold til. Norsk design og mote har ikke alltid vært det den er i dag.

«Norsk mote har gått fra å være et lite komma til virkelig å bli lagt merke til. I takt med dette har designere og norske merker lagt fra seg Janteloven og fått selvtillit til virkelig å tørre og satse. »
— Hege Badendyck

– Det er ufattelig kult å se denne utviklingen, og få lov til å være en del av den ved å representere nettopp Norge internasjonalt. Folk er skikkelig positive og norsk design har fått en helt annen plass enn bare for fem år siden.

Hennes beste tips til å bygge en tidløs garderobe er å investere i plagg gjort i gode snitt og kvaliteter – de vil alltid løfte antrekket ditt og bli nøkkel­plagg du kan mikse med rimeligere «trendpieces.»

  • Stikkord: hege badendyck, mote, oslo, paleet

Logg inn