Skal du i bryllup i sommer? Her får du tips til antrekket

Er du invitert i bryllup denne sommeren og litt usikker på bekledningen? Det er flere "regler" å forholde seg til – og mange vil argumentere for at noen av reglene er både tradisjonelle og utdaterte. Men det er stort sett enighet om at brudens ønsker angående bekledning skal ivaretas. Så er du usikker er det en god idé å spørre bruden selv i forkant av den store dagen.

27/06/23

Dette bør du unngå!

Du har helt sikkert kjennskap til at hvitt er forbeholdt bruden – nettopp for at hun skal få skinne litt ekstra denne dagen. Fargen hvitt symboliserer fra gammelt av rikdom – fordi hvitt var en farge som var vanskelig å holde ren, ble den kun brukt av overklassen. Det var først på 1800-tallet at hvitt ble en populær farge å gifte seg i. Trenden ble startet av dronning Victoria da hun sa ja til Prins Albert, i 1840. På den tiden var det vanligere å gifte seg i en rød kjole. Etter Dronning Victorias overraskende fargevalg ble hvitt den foretrukne fargen for vestlige bruder. Det er også i etterkant av dette bryllupet at hvitt ble tilegnet symbolikk for renhet og uskyldighet.

Fremdeles er det slik at gjestene ikke skal kle seg i hvitt, det sees som et tegn på respektløshet og et ønske om å overskygge bruden. Dette gjelder også lyse nyanser som elfenbenshvitt og kremhvitt. Som vanlig finnes det selvfølgelig unntak – for eksempel bryllupsfester der alle gjestene blir bedt om å kle seg i hvitt – en romantisk og spennende trend som gjør bryllupsbildene ekstra fine og fargekoordinerte. Dersom bruden selv ikke oppfordrer til hvit bekledning er det derimot en farge du bør unngå å bruke.

 

Fargespill er sjansespill

Det er også en farge til du tradisjonelt sett bør unngå å bruke i bryllup – og det er svart.
Svart er forbundet med begravelser, og fargen er symbolsk for sorg og død – i stor kontrast til denne gledens dag. Svart er derimot en farge mange bruder ikke vil reagere på, så dersom drømmekjolen din til bryllupet er svart, så går det an å høre med bruden.

Fargebruk i gråsonen

Hovedregelen når du skal kle deg til et bryllup er at du ikke skal overgå bruden.

Det vil si at det er lurt å unngå altfor utfordrende antrekk – og antrekk som av andre grunner roper etter oppmerksomhet.

Det er særlig én farge som tradisjonelt sett har stått på lista over ting du bør unngå, for denne fargen betyr nemlig at du har hatt en affære med mannen som står ved alteret – nemlig rødt! Rødt er ofte forbundet med lidenskap og kjærlighet. Og i bryllups-sammenheng betyr det å kle seg i rødt tradisjonelt sett at du har hatt en relasjon til mannen. I tillegg er rødt en farge som er svært synlig og roper etter oppmerksomhet.

Dagens bruder er riktignok forskjellige, og ikke alle forholder seg til de tradisjonelle reglene. Den symbolske betydningen av fargen rød vil nok ikke alle bruder reagere på i dag, og det er også forskjell på hvor formelle bryllupene er.

Ønsker du å bruke rødt til bryllupet er det respektfullt å spørre brudeparet om det er greit.

 

Romantikk og blomsterprint

Romantiske kjoler vil alltid være en sikker vinner hos bryllupsgjesten. Kikk etter fotside og florlette varianter for å sikre den romantiske looken. Sarte pasteller og organiske mønster som blomsterprint er også favoritter denne dagen.

Kikk etter merker som By TiMo, Pia Tjelta og Love Lolita for å sikre den romantiske looken.

Alternativt er det også lekkert å gå for en minimalistisk look, og velge midikjoler som du styler med lekre sko og spennende tilbehør.

 

Dress til herre!

Så enkelt er det for herrene – kle deg i en stilig dress så er bryllupsantrekket i boks. Overbevist? Ved første øyekast virker det som en enkel sak, så er det et hav av dresser å velge mellom til bryllup. Og det er detaljene som utgjør forskjellen!

Kleskoden på invitasjonen vil indikere om du skal stille i mørk dress – da er alt fra mørk grønn eller blå til grå, svart eller brun dress innafor. Er kleskoden galla er det lurt å velge svart. Når dressen er valgt er det mange muligheter innen tilbehør. Hos Follestad på Paleet vil du kunne få eksperthjelp for å sette prikken over i´en, med tørkle i brystlomma, slips som spriter opp festen og ikke minst armbånd og solbriller som gir antrekket det lille ekstra.

Dersom du er invitert til bryllup på stranden eller i hagen er det derimot anledning for et mer avslappet og stilig antrekk. En lys dress i lin vil være å foretrekke når varmegradene trekker oppover. Til strandbryllupet er det også lov å droppe dressjakken og gå for kortermet skjorte. Husk, er du usikker så er det bare å sende en rask melding til brudeparet.

 

LES MER: Se årets kjoletrender her! 

LES MER: Årets topp ti sneakers!

  • Stikkord: bryllup, bryllupsgjest, klær til bryllup, kleskode

Logg inn